Lifestyle: het beste medicijn
Ontspanning
In onze maatschappij ervaren veel mensen chronische stress. In tegenstelling tot acute stress (denk aan honger, dorst, kou, hitte) is chronische stress helaas wél schadelijk. Langdurige stress is één van de belangrijkste factoren die de gezondheid ondermijnt.
Chronische stress kan door allerlei factoren worden veroorzaakt. Bijvoorbeeld door trauma, misbruik, ziekte van een geliefde, werk, angst voor ziekte of financiële schuld. Maar dit kan ook door het lezen of aanhoren van slecht nieuws komen. Bijvoorbeeld nieuws over oorlog in het buitenland, waar je zelf niet direct iets aan kunt doen. Verder kunnen negatieve gedachten zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ ook een stressreactie veroorzaken.
Samen kijken hoe jij kunt ontspannen
Herstel vindt plaats in rust. Wanneer je chronisch gestrest bent, kun je dus niet goed herstellen. Daarom is het essentieel om voldoende ontspanning in je dagelijkse leven in te bouwen en om stressoren zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Daarnaast is het belangrijk om je stresstolerantie te optimaliseren. Er zijn verschillende manieren om jezelf toleranter te maken tegen stress. Dit kan in de vorm van meditatie tot aan het maken van een relaxte boswandeling. Ik kan samen met jou de verschillende mogelijkheden tot ontspanning bespreken, waardoor we vast iets vinden wat bij jou past.
Bioritme
Je lichaam herstelt tijdens rust, en met name tijdens het slapen. Een goede nachtrust is daarom ontzettend belangrijk. Bij een goed bioritme slaap je snel in en word je ’s ochtends vanzelf wakker, zonder wekker. Hierbij moet het belang van je bioritme niet worden onderschat. Een verstoord bioritme leidt onder andere tot een verstoorde hormoonhuishouding. Hierdoor ben je vatbaarder voor verkeerde voedselkeuzes: je gaat eerder verkeerd én te veel eten. Dit bevordert onder andere de ontwikkeling van overgewicht. Ik kan je helpen om je bioritme (terug) te vinden.
Ademhaling
Over het algemeen zijn wij allemaal heel druk. Daardoor nemen we vaak geen tijd om te ontspannen of om op onze ademhaling te letten. En dat hoeft toch ook niet, want dat gaat toch vanzelf?!
Helaas zijn we vaak meer gestrest dan we zelf in de gaten hebben. Door het doen van één of meerdere eenvoudige ademhalingsoefeningen, kun je heel eenvoudig een stuk spanning wegnemen. Daarmee help ik je graag.
Beweging
Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig. Nederland staat aan de top wat meeste zituren per dag betreft. Langdurig stilzitten is zeer schadelijk. Sommige onderzoekers zeggen zelfs dat het net zo schadelijk als roken is. Veel jager-verzamelaars (gezonde mensen) zitten slechts 3 uur per dag, terwijl Nederlanders 7 tot 10 uur per dag zitten. Dit vergroot het risico op ziektes en vroegtijdig overlijden. Inactiviteit is in de Verenigde Staten één van de belangrijkste doodsoorzaken. Samen met ongezonde voeding staat inactiviteit op de tweede plaats. Roken staat nu nog op de eerste plaats, maar het aantal doden door ongezonde voeding en inactiviteit neemt toe en is hard op weg om de eerste plaats in te nemen.
Gezond oud worden? Kweek spiermassa en train je balans!
Beweging heeft misschien nog wel een grotere positieve impact op je gezondheid dan gezonde voeding, maar helaas wordt het belang ervan vaak onderschat. De spiermassa kan gezien worden als een gezondheidsrekening. Het opbouwen en behouden van spiermassa is een basisvereiste voor een goede gezondheid en om gezond oud te worden. Voor 50-plussers is het advies om minimaal twee keer per week krachtoefeningen en balansoefeningen te doen.
Beweging: een ‘medicijn’ met een zeer breed werkingsgebied. Ik kan je hiermee op weg helpen door een aantal eenvoudige aanwijzingen. Samen kunnen we hieraan werken!
Voeding
‘Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding.’
Hippocrates, grondlegger reguliere geneeskunde (460-375 v.Chr.)
We houden ons meerdere malen per dag bezig met eten. We moeten en willen eten. Maar wat eten we nu eigenlijk, en wat heeft ons lichaam nodig? Eet ik te veel of misschien wel te weinig? Voed ik me eigenlijk wel, of vul ik me meer met eten en drinken? Waarin zitten de juiste voedingsmiddelen zoals macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen), zodat ik me gezond en energiek voel?
De juiste voedingskeuzes maken
Aangezien je iedere dag eet en drinkt, kun je jouw gezondheid enorm versterken als je de juiste voedingskeuzes maakt. Samen gaan we kijken naar wat bij jou past. Het beste van wat ze vroeger aten combineren met het beste van nu: dat is in ieder geval een onderdeel van mijn advies. Oorspronkelijke voeding sluit namelijk het best aan bij jouw lichaam. Mijn specialiteit is om in combinatie met bioresonantie uit te zoeken bij welke voeding jij je het best gaat voelen en dus je lichaam optimaal functioneert dan wel herstelt.
Hulp op maat
Indien gewenst stel ik een weekschema op waarmee je een duidelijk overzicht hebt wat voor jou gezond is om te eten. Elk lichaam is immers anders.
Wil je graag wat kilo’s kwijt? Dan kan ik met jou samen een schema opstellen waarin dat jou gaat lukken. We nemen daarin het hele plaatje van je leefstijl mee.
Ben je een sporter en wil je bijvoorbeeld vet kwijt en meer spieren opbouwen? Dan kan ik daar ook mee helpen. Bijvoorbeeld met behulp van intermittent fasting, oftewel afwisselend vasten. Neem gerust contact op voor meer informatie over voedingshulp op maat!